מחלות חניכיים

מחלות חניכיים – גורמי הסיכון, הטיפול והמניעה

מחלות חניכיים שאינן מטופלות עלולות להביא לדלקת חניכיים כרונית, לנזק בלתי הפיך של מערכת התמיכה בשיניים ולאובדן שיניים.למעלה מחמישים אחוז מהשיניים שאובדות בקרב מבוגרים מעל גיל 40, הן תוצאה של מחלות חניכיים.מחקרים רפואיים מצאו קשר בין מחלות חניכיים לבין מחלות גופניות מסכנות חיים.אל תזלזלו בבריאותכם. צרו קשר עם ד"ר גיא כרמלי ותיהנו מטיפול מקצועי, אדיב ומסור.

img1

מהם הגורמים למחלות החניכיים?

החיידקים המצויים בחלל הפה בשילוב עם הרוק ושאריות המזון יוצרים שכבה שקופה על גבי השיניים הנקראת בשם המקצועי "פלאק דנטאלי" שפירושו רובד חיידקים. צחצוח שניים נכון ויום יומי מסיר את שכבת החיידקים ומונע מחלות חניכיים. כאשר שכבת החיידקים אינה מוסרת היא גורמת להופעה של דלקת חניכיים.

החיידקים מפרישים רעלנים המגרים את החניכיים, גורמים לדלקות ובהמשך להרס העצם התומכת בשן. הכיס שבין החניכיים והשן מתמלא ברובד ובאבנית תת חניכית, אבנית שקשה להסיר. במצב זה יש גירוי קבוע והאצה של תהליך ספיגת העצם. אם לא נטפל מיד במחלה יאבדו השיניים את תמיכתן וינשרו.

לגנטיקה יש השפעה על מצב החניכיים. נטייה גנטית משפיעה על הסיכויים לפתח דלקות  חניכיים ועל חומרתן.

למעשנים יש סיכוי גבוה יותר לפתח מחלות חניכיים.

שינויים הורמונאליים אצל נערות עלולים לסייע בהתפתחות דלקת חניכיים.

מהם סימני האזהרה?

מחלות החניכיים אינן גורמות בדרך כלל לכאבים ואינן תוקפות את כל השיניים באופן זהה. גם קצב ההתקדמות של המחלה שונה ממטופל למטופל. חשוב לשים לב לסימנים הבאים, אם אתם מזהים את אחד מהסימנים הבאים, זה הזמן ליצור מיד קשר עם ד"ר גיא כרמלי מומחה בתחום מחלות חניכיים.

החניכיים בריאים הם חניכיים בצבע ורוד ללא נפיחות וללא דימום בעת צחצוח.

חניכיים אדומים או נפוחים, דימום מהחניכיים בעת צחצוח שיניים, דימום בעת מגע עדין או דימום ספונטני, כאבים בלעיסה, שיניים מתנדנדות או נושרות וריח רע מהפה חייבים להדליק נורה אדומה, ייתכן ואתם סובלים ממחלת חניכיים.

img2

סוגים שונים של מחלות חניכיים

מחלת חניכיים כרונית

מחלת חניכיים כרונית מאופיינת בשלוש דרגות.

הדרגה הקלה היא דלקת של הרקמות הרכות של החניכיים ללא אובדן עצם. הסימנים לדלקת הם חניכיים אדומים ונפוחים, בצקת ודימום במגע קל. הדלקת תיעלם לאחר סילוק גורמי המחלה, רובד האבנית, צחצוח ושמירה קפדנית על היגיינת הפה.

דלקת חניכיים בינונית פוגעת ברקמות התומכות בשיניים וגורמת לאובדן עצם קל. חוסר טיפול בדלקת בשלביה הראשונים עלול להאיץ את המחלה ולגרום לנזק רב ולאובדן שיניים. הטיפול הראשוני בדלקת הוא שמרני: הסרת האבנית והקצעת שורשים, הקפדה על היגיינה וצחצוח. אם לאחר תקופת ריפוי עדיין יהיו סימני דלקת ייתכן צורך לבצע גם טיפול חניכיים כירורגי (ניתוח חניכיים).

במקרה של דלקת חניכיים מתקדמת ספיגת העצם היא משמעותית יותר, דבר הגורם לתזוזת שיניים, לפתיחת מרווחים בין השיניים ולניידות שיניים. במקרים אלו בד"כ יש צורך לעבור טיפול חניכיים כירורגי (ניתוח חניכיים).

מחלת חניכיים אגרסיבית

מחלת חניכיים אגרסיבית היא מחלה המופיעה בד"כ באנשים צעירים ומאופיינת בהרס מהירשל העצם, ניידות  שיניים ואובדן שיניים בגיל צעיר.

אבחון מוקדם וטיפול מתאים  חיוניים לעצירה או האטה של התקדמות המחלה.

נסיגת חניכיים (חשיפת שורשים)

נסיגת חניכיים זהו מצב שבו שורש השן נחשף. מצב זה עלול לגרום להפרעה אסתטית ולרגישות יתר לקור או לחום, הטיפול במצב זה הוא טיפול כירורגי.

מחלות חניכיים – על הטיפול ועל המניעה

שמירה על בריאות החניכיים ועל היגיינת הפה עשויים למנוע מחלות חניכיים, יש להגיע לרופא החניכיים לבדיקות תקופתיות, יש לצחצח את השיניים בהתאם להוראות שתקבלו מרופא השיניים ומצוות השינניות.

יש לבצע ניקוי שיניים אצל שייננית ולעתים יידרש ניקוי עמוק תת חניכי, (הקצעת שורשים) –  ניקוי של פני שטח השורש החשוף לכיס החניכיים. זהו טיפול המתבצע במספר פגישות ובהרדמה מקומית. הנתונים מוכיחים כי מרבית המטופלים מגיבים היטב לטיפול!

יש להקפיד על בדיקת חניכיים תקופתית אצל רופא החניכיים.

 מחלות חניכיים עלולות לגרום לאובדן שיניים, לנזקים במערכת הלעיסה ולאחרונה מתרבים הדיווחים הרפואיים כי מחלות חניכיים עלולות להביא להתפתחות מחלות המסכנות חיים. שמרו על בריאותכם, צרו קשר עם ד"ר גיא כרמלי כדי שתוכלו ליהנות משיניים בריאות ומתפקדות שנים ארוכות.